Erdős Ákos

DLA habilitált egyetemi docens

Erdős Ákos

Oktatott tárgyak:

  • Vezénylési gyakorlat
  • Karvezetés-kargyakorlat
  • Előadói gyakorlat
  • Vegyes- és nőikar
  • Szakmódszertan
  • Kórusirodalom-ismeret

Életrajz:

1959-ben, Budapesten születtem, az I. kerületi Állami Zeneiskolában zongora, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen középiskolai énektanár és karvezető szakon végeztem – később a doktori fokozatot is itt teljesítettem. Habilitációmat az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolájában szereztem meg, 2018-ban, 2020 szeptemberétől neveztek ki docenssé. Emellett, magánúton, hangképzés-elméletet és magánéneket tanultam.

1997-től oktatok a Művészetközvetítő Intézetben (korábbi nevén a Zenei Tanszéken), ahol az ELTE Pro Musica kórusával számos versenysikert értem el – közülük a legkiemelkedőbb a 2001-es Gradói Nemzetközi Kórusverseny Nagydíja. 30 éve vezetem a több mint 40 nemzetközi díjat szerzett, számos CD felvétellel rendelkező Óbudai Kamarakórust és nemzetközi koncerteken lépek fel az Óbudai Gimnázium énekkarával. Emellett rendszeresen tartok szakmai továbbképzéseket, előadásokat.

Korábban számos alkalommal zsűriztem hazai és külföldi kórusversenyeken, szaktanácsadóként működtem, valamint (1990 és 2000 között) a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnökségi tagja és a régi zenei tagozat vezetője voltam.

2012-ben a Magyar Kultúra Napja alkalmából – az Óbudai Kamarakórussal közösen – Csokonai Közösségi Díjban, 2020-ban, a Magyar Felsőoktatás Napja alkalmából, Apáczai Csere János díjban részesültem.

Karnagyi különdíjaim:
Debreceni Nemzetközi Kórusverseny (2002)
Budapesti Nemzetközi Kórusverseny (1999)
Wernigerodei Nemzetközi Kórusverseny (1999)

Jelenleg Pomázon lakom, feleségem Király Gabriella, szakvizsgával rendelkező középiskolai énektanár és karvezető, tánc- és drámapedagógus. Két fiunk, Olivér és Levente 2003-ban, ill. 2005-ben született.