2020. szeptemberétől induló képzéseink

2020. szeptemberétől induló képzéseink

ZENEKULTÚRA ALAPKÉZÉS:

A zenekultúra alapképzési szak olyan szakembereket képez, akik elméleti és gyakorlati ismereteik, a kulturális, művészeti intézményrendszerről szerzett tudásuk birtokában jó ízléssel és alkotó döntési készséggel képesek zenei művészetközvetítői – szervező, irányító, szerkesztő és lebonyolító jellegű – feladataik ellátására az európai térség kulturális, művészeti intézményeiben. A képzés során a hallgatók kellő jártasságra tesznek szert a magyar zenei élet és az európai országok zenei életének megismerésében.

Az ELTE BTK Művészetközvetítő és Zenei Intézet arra törekszik, hogy az új képzésben a hallgatók kellő gyakorlati tapasztalatot gyűjtsenek az elméleti ismeretek mellett, ezáltal már az egyetemi éveik alatt képesek legyenek eldönteni milyen zenei feladattal kívánnak foglalkozni a jövőben. Célunk az összes zenei művészetközvetítési terület megismertetése az egyértelmű útmutatás arra vonatkozólag, hogy a szak elvégzése után milyen lehetőségek nyílnak a frissen végzettek számára.

Az Általános művészetközvetítői ismeretek és Rendezvényszervezési ismeretek című tantárgyak programjait Meczner Vera művészmenedzserrel együtt alakítottuk ki, aki az országosan ismert Gradus Művészügynökség alapítójával.

A 2018/2019-es őszi szemeszterben az alábbi témákkal foglalkoztunk:
*A művészetek és művészetközvetítés típusai (zenei, képzőművészet, színművészet, táncművészet, iparművészet, fotóművészet, filmművészet, irodalom)
*A képzőművészet 
*Pályázatírás (gyakorlat)
*Kulturális menedzsment
*Művészmenedzsment
*Művészmenedzsment: fókuszban a művészek, vendégünk Polyák Lilla színésznő-énekesnő és Dobszay Péter karmester
*Felkészülés a Kodály Zoltán VIII. Magyar Kórusversenyre Dr. Mindszenty Zsuzsánnával a KÓTA elnökével
*A Kodály Zoltán VIII. Magyar Kórusverseny lebonyolítása (gyakorlat)
*A zenei rendezvények helyszínei Magyarországon
*A zenei rendezvények típusai

Pontszámítás:
A gyakorlati vizsgára adható maximális pontszám 200. Az eredmény kétszerese eredményezi az elért összpontszámot, amely maximum 400 pont lehet. Ennek értelmében tanulmányi pontot, valamint többletpontot nem számolnak. A jelentkezéshez emelt szintű érettségi nem szükséges.

Felvételi információk a zenekultúra alapképzési szakunkról.
 

ÉNEK-ZENE TANÁR (OSZTATLAN MESTERKÉPZÉS):

Az osztatlan képzésű ének-zene tanár szak továbbra is minden olyan, az ELTE által indított tanári szakkal párba állítható, amelyet a jogszabály lehetővé tesz.

Pontszámítás:
A gyakorlati vizsgára adható maximális pontszám 100. Az eredmény kétszerese, valamint a tanulmányi pontok eredményezik az elért összpontszámot, amely maximum 400 pont lehet. Többletpontot nem számolnak. A művészeti tanári szakok esetében a jelentkezéshez emelt szintű érettségi nem szükséges, de kérjük, hogy osztatlan képzésnél a szakpárok feltételeinek nézzenek utána.

Felvételi információk az osztatlan ének-zene tanári mesterképzésünkről.
 

ÉNEK-ZENE TANÁR (MESTERKÉPZÉS):

A diplomával már rendelkezők számára is lehetőség nyílik egyetemi szintű tanári oklevél megszerzésére, 2, illetve 4 féléves képzésben.

Pontszámítás:

  • 2 féléves képzés esetén: 
    A gyakorlati vizsgára adható maximális pontszám 90.
  • 4 féléves képzés esetén:
    A gyakorlati vizsgára adható maximális pontszám 90.

Felvi szakkereső: Mesterképzés + ének-zene [keresés] → ELTE TKK [„Szak”]
 

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

2019 szeptemberétől a Kovács-módszer, vagyis a zenei munkaképesség-gondozás világszerte elismert pedagógiai módszerének oktatását is megkezdtük, szakirányú továbbképzés keretében, zenetanárok és zeneművészek számára, mely képzés kétévente indul (legközelebb 2021 szeptemberében). A jelentkezés módja az alábbi jelentkezési lap elküldése. Főbb tudnivalók a szintén letölthető felvételi tájékoztatóban.