ELTÉS sikerek a Fiatal Tanárjelölt Karvezetők II. Országos Versenyén

2019.02.27.
ELTÉS sikerek a Fiatal Tanárjelölt Karvezetők II. Országos Versenyén
2019. február 23-24-én rendezték Szegeden a Fiatal Magyar Tanárjelölt Karvezetők II. Országos Versenyét, ahol az ELTE BTK Zenei Tanszékét Kun Oszkár, Somogyi Rebeka és Tápai Anna képviselte.

A kétfordulós versenyen négy Kodály Zoltán és négy Kocsár Miklós kórusművet próbáltak be és vezényeltek a versenyzők. A zsűri tagjai Kutnyánszky Csaba DLA, karnagy, egyetemi tanár, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára, Rozgonyi Éva Liszt-díjas karnagy és Szebellédi Valéria Liszt-díjas karnagy voltak. A szombati elődöntő során hallgatóink mindnyájan szépen szerepeltek, majd a Kardos Pál emlékére és Kocsár Miklós tiszteletére rendezett hangversenyen vettek részt. A koncert végén hirdették ki a döntősöket, köztük Kun Oszkárt és Tápai Annát.

A döntőben vezényelt darabok:

  • Tápai Anna: Kodály Zoltán – Harasztosi legénynek, Kocsár Miklós – Jó szánút, jó fejsze
  • Kun Oszkár: Kodály Zoltán – Isten kovácsa, Kocsár Miklós – O vos omnes

A zsűri döntése alapján Tápai Anna a harmadik helyet hozta haza.

Anna – akit az egyik kórus a legjobb karvezetőjének is választott – így emlékszik vissza a verseny pillanataira:
"Rengeteg tapasztalatot szereztünk és sok pozitív visszajelzést is kaptunk a két nap alatt, amelyekből sokat meríthetünk a jövőben. Különösen nagy élmény volt, hogy személyesen is találkozhattunk Tóth Ferenc Tanár Úrral, aki elvezényelte nekünk Kodály Harasztosi legénynek című kórusművét, amelyet a szerző személyesen neki írt. Megható pillanat volt. Nagyon komoly darabokat tanulhattunk meg a versenyre, amelyek a tanárképzésben egy egész félév karvezetés anyagába is nehezen férnének bele, ezért mindannyiunk nevében különösen is köszönöm a felkészítést és támogatást Dr. Mindszenty Zsuzsánna tanárnőnek, aki fáradhatatlanul bíztatott bennünket a legnehezebb időszakokban is."